Antwerpen wandelt! 29 oktober 2017
21ste Jan Kadoddertocht in Sint-Katelijne Waver

18 oktober 2017 Onze tochten

 

8887663ffbe4bfc1faed2685c8c119e1Op zondag 29 oktober 2017 organiseert wandelsportvereniging De Kadodders haar 21ste Jan Kadoddertocht die dit keer  gekozen werd als Regionale Wandeldag voor de provincie Antwerpen.DCM

De firma De Ceuster Meststoffen (DCM – Fortsesteenweg 30, Sint-Katelijne-Waver), hoofdsponsor van de Kadodders, stelt ook voor deze gelegenheid weer haar ruime bedrijfshal ter beschikking als start- en aankomstplaats waar uitgebreide parkeergelegenheid voorzien wordt.

De wandelaars kunnen genieten van mooie landschappen en dorpsgezichten,
beschermde monumenten en waardevolle gebouwen, historische hoeves en kastelen.
De velden,  de weiden en de bossen in prachtige herfsttooi zorgen voor de nodige afwisseling.

De uitgestippelde en goed gemarkeerde parcours variëren van 6, 11, 16, 20 tot 30 km.

De 6 km die vlot toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens passeert de groente- en kruidentuin en de originele bakoven van het Grom, het groentemuseum in de twee gerestaureerde schuren van de 18e eeuwse Midzeelhoeve en gaat in het gehucht Elzestraat over de vlonderpaden van het “Engels” park van het neoclassicistische St Michielskasteel ( bouwjaar 1785). De terugweg loopt via het wandelpad op het tracé van de oude spoorwegbedding die in beheer is van Natuurpunt, en het  19e eeuwse kasteel Zorgvliet dat voorheen in bezit was van de gebroeders Bollekens, de vliegtuigbouwers uit Antwerpen.

Op deze kleinste afstand, een gezinswandeling bij uitstek, kunnen de kids tot 12 jaar, na het vervullen van enkele leuke opdrachtjes, een nuttig prijsje verdienen.

Uiteraard is er ook een rustpost voorzien waar iets kan gedronken en/of gegeten worden.

De 11 km gaat van in de Elzestraat verder langs het mooiste stuk van de oude spoorwegberm en de zuidelijke oever van de Beneden Nete naar het schitterende natuurdomein van de voormalige 13e eeuwse Cisterciënzerabdij Roosendael op de grens met de Mechelse fusiegemeente Walem. Op de monumentale 16e eeuwse toegangspoort op het einde van de met Hollandse linden afgeboorde dreef, staat te lezen dat ze dateert uit 1777. Langs de abdijgracht, door een bos- en waterrijk gebied waar volgens telling meer dan 100 vogelsoorten leven, gaat de wandeling verder naar de  rustpost in de gebouwen van jeugdzorgcentrum ter Elst.

Wandelaars die kiezen voor de 16 km gaan verder over de rivierdijken die in uitvoering van het Sigma plan verhoogd werden tot +/- 8 m en doorkruisen daarenboven ook nog de natuurgebieden van de Mosterdpot en de Goorbosbeekvallei die op de linkeroever van de Beneden Nete samen een lappendeken vormen waar vochtige weilanden, bosgebiedjes en watervlaktes absolute blikvangers zijn. Het gebied is  ook zeer bekend voor zijn soms erg zeldzame paddenstoelensoorten en mits een beetje geluk kan men er heel wat vogelsoorten aantreffen. Ook voor deze afstand is de rustpost voorzien in de gebouwen van Jeugdzorgcentrum Ter Elst.

Benevens dit alles wandelen de 20 en 30 km ook voorbij de grote vijvers in het natuurgebied van de voormalige Vrijheid Battenbroeck met zijn rietvelden, de restanten van de  slikke- en schorre-landschappen uit de tijd toen de Beneden Nete nog niet ingedijkt was, en langs het Fort van Walem dat tussen 1880 en 1890 gebouwd werd als onderdeel van de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen. Zo kwam het eind september 1914 mee in het brandpunt van de Grooten Oorlog te liggen en ondanks hun  heroïsche dapperheid dienden de weinige, overblijvende verdedigers van het fort zich na een vijf dagen durende, bittere strijd over te geven aan de Duitse belegeraars die hen wel militaire eer betoonden voor hun heldhaftig gedrag. Het Fort dat ook nog diende als hoofdkwartier van de civiele bescherming, wordt nu beheerd door Natuurpunt dat ervoor zorgt dat de natuur zijn toevluchtplaats behoudt in het microklimaat binnen de hoge, aarden omwalling.

Vertrekken voor één van deze met zorg gemarkeerde wandelingen kan van 8u tot 15u.

De deelnemers worden ten laatste om 18u terug verwacht in de start- en aankomstzaal van DCM waar ze na de wandeling nog kunnen nagenieten bij een frisse pint of een lekkere pannenkoek.